Recension: ”Jerry Springer: Fights, Camera, Action” (2024)

Recension: ”Jerry Springer: Fights, Camera, Action” (2024)

  • 2 x 50 minuter
  • Netflix
Moa Andersson
07 januari 2025 kl. 16:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Från flest tittare till världens värsta tv-program

Det började som en traditionell talkshow, med fokus på politiskt korrekta ämnen, men formades i rask takt till en kontroversiell och långlivad talkshow som kantades av slagsmål, intriger och skandaler – vilket bland många ting resulterade i att en gäst mördades.

  • Skapare:
    Luke Sewell
  • I rollerna:
    Richard Dominick, Toby Yoshimura, Robert Feder, Annette Grundy m.fl.

Så bra är ”Jerry Springer: Fights, Camera, Action” på Netflix

Det har blivit dags att ta del av den häpnadsväckande historien om The Jerry Springer Show, i en ny dokumentär som har premiär i dag på Netflix. Jerry Springer var en amerikansk profil som var värd för den omtalade pratshowen, som gick av stapeln år 1991, pågick i 27 säsonger, och fick sitt avslut 2018.

Showen har sänts i omkring 4 000 avsnitt, men historien bakom The Jerry Springer Show har aldrig tidigare berättats på ett sätt likt detta – bakom den underhållande fasaden fanns några mörkare sanningar. Realitytopp har sett de två avsnitten av Netflix-dokumentären Jerry Springer: Fights, Camera, Action och måste påstå att den är otroligt sevärd.

Richard Dominick
Richard Dominick var exekutiv producent för ”The Jerry Springer Show” mellan 1994 och 2008. Foto: Netflix.

Hur långt kan man gå för att skapa underhållning?

Det var år 2002 som den amerikanska tidningen TV Guide utsåg The Jerry Springer Show till världens värsta tv-program, då 67 procent av läsarna lade sin röst på just Jerry Springer. Men innan profilen blev ansiktet utåt för historiens mest kontroversiella tv-show, var han en vanlig politiker och nyhetsankare, som egentligen ingen inom tv-branschen visste någonting om. Trots det gjorde programmet succé, mycket tack vare den exekutiva producenten Richard Dominick, och under flera veckor slog programmets tittarsiffror till den världskända talkshowen The Oprah Winfrey Show.

Den här dokumentären på Netflix, om den mest upprörande tv-succén någonsin, är definitivt fullproppad med ypperligt extraordinära vittnesmål och avslöjanden från personer som upplevt allt från insidan, vilket gör den så pass sevärd. Bakom den där underhållande fasaden, som miljontals tittare älskade, fanns flera mörka sanningar.

Det uppstår någon slags obekväm känsla kring vad sanningen är, när man får ta del av alla berättelser från showens tidigare producenter och gäster. Hur kunde det bli så här? Till exempel när det diskuteras huruvida produktionen hetsade och uppmuntrade programmets gäster till att bli aggressiva under inspelning. Man börjar ifrågasätta hur långt man egentligen kan gå – endast för att skapa unik och intresseväckande underhållning, med betoning på det ekonomiska intresset.

Toby Yoshimura
Toby Yoshimura medverkar i dokumentären. Han arbetade som producent för talkshowen under cirka 15 år. Foto: Netflix.

En talkshow med en mörk sanning

När jag slog på den här dokumentären hade jag ingen kännedom om varken Jerry Springer eller hans talkshow, men det spelade ingen som helst roll. Personligen fångades jag direkt och jag är ett praktexempel på att det inte spelar någon roll om man har noll förförståelse för vad man får bevittna i dokumentären. Även om man inte har koll på historien sedan tidigare, blir man snabbt investerad. Det uppstår även frågor om vem som egentligen var ansvarig för att programmet tog den omdebatterade riktningen som den gjorde, kanske får man göra sin egen bedömning.

Jerry Springer, som blev ansiktet utåt för kontroversen, avled år 2023. Dock tror jag på något sätt att han hade uppskattat den här dokumentären på grund av flera aspekter – trots de skandaler kring honom som person tas upp. Dokumentären är gestaltad på ett sätt så Jerry Springer inte framställs som den ansvariga för alla kontroversiella inslag i programmet.

Men det kanske också är en slags dubbelmoral, eftersom det går att diskutera hur han, bland (mycket) annat, kunde gå med på alla de oräkneligt många gäster som inte borde ha medverkat. Till exempel det uppmärksammade avsnittet ”I Married a Horse”, som innehöll material om tidelag, prostituerade, otrohetsaffärer som resulterade i slagsmål på scen samt kvinnan som blev mördad efter sin medverkan. 

Kort sagt, det finns mycket att dissekera och diskutera som tas upp i den här otroligt fängslande dokumentären, det är bara att slå på den och se för sig själv. Det är helt enkelt ett måste att se Jerry Springer: Fights, Camera, ActionNetflix.

”Jerry Springer: Fights, Camera, Action” har premiär i dag, den 7 januari, på Netflix.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL