Första intrycket av ”Girls of Stockholm” – så sevärd är nya realityserien

Första intrycket av ”Girls of Stockholm” – så sevärd är nya realityserien

  • 6 x 30 min
  • Reality
  • Amazon Prime
Beata Hallberg
04 april 2025 kl. 13:30
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Låter tittarna följa med bakom kulisserna

Idag, den 4 april, har Prime Videos nya storsatsning ”Girls of Stockholm” premiär. Programmet har beskrivits som en exklusiv inblick i livet på några av Sveriges största influencers och är den svenska versionen av det norska succéformatet ”Girls of Oslo”. Realitytopps skribent Beata Hallberg har sett seriens två första avsnitt för att ta reda på om programmet är sevärt eller inte.

  • Skapare:
    Prime Video
  • I rollerna:
    Alice Stenlöf, Klara Elvgren, Hanna Friberg, Lovisa Worge

Är Girls of Stockholm sevärt? 

I Prime Videos serie Girls of Stockholm får tittarna följa med bakom kulisserna i livet på några av Sveriges största influencers. Med lyxiga resor, hektiska kampanjplåtningar och fester har serien beskrivits som en exklusiv inblick i deras liv, och profilerna själva menar att de aldrig tidigare släppt in sina följare så nära. 

Den norska upplagan Girls of Oslo blev en storsuccé där vi fick följa profiler som Anniken Englund Jørgensen och Nora Haukland. Efter två hyllade säsonger har formatet nu tagit sig till Sverige, och i en serie på sex avsnitt kommer vi få se Lovisa WorgeAlice StenlöfHanna Friberg och Klara Elvgren i deras fartfyllda liv. 

LÄS MER: Då har Girls of Sthlm premiär – får följa livet som influenser bakom kulisserna

Foto: Fabian Wester / Prime Video

Programmet saknar mångfald – likt en viss lunch hos statsministern 

När kanalen, och profilerna själva, gick ut med nyheten om att en svensk version av Girls of Oslo skulle släppas i april var reaktionerna i media-Sverige blandade. Vissa kritiserade bristen på mångfald och ifrågasatte de medverkande profilerna eftersom ingen av dem egentligen kommer från Stockholm. Andra välkomnade nyheten med öppna armar och uppskattar inblicken i hur livet ser ut bakom perfekta Instagram-flöden och tillrättalagda vloggar. 

Att den bristande mångfalden är som den är går inte att blunda för, men istället för att kritisera de medverkande borde blicken riktas mot branschen i stort. Vi är nog många som minns den så kallade "influencer-lunchen" som Ulf Kristersson bjöd in till, även där kritiserades bristen på mångfald. Så samtalet har absolut varit på tapeten tidigare inom branschen. Kanske hade man förväntat sig att se någon typ av förändring vid det här laget, men tills det sker hoppas jag att fler vill öppna ögonen, vara kritiska och ifrågasätta orättvisor i alla typer av branscher – influencervärlden är inget undantag.

LÄS ÄVEN: Alice Stenlöf och Klara Elvgren om Girls of Stockholm: ”Namnet är lite lökigt”

Foto: Prime Video

Behövs en serie om influencers? 

När jag fick nys om serien var min spontana tanke "influencers jobb är väl att dela med sig av sitt liv – behövs det verkligen en serie om det?". Och efter att ha sett säsongens två första avsnitt håller jag fast vid frågan, till viss del iallafall. För är det egentligen någon annan yrkesgrupp som vi får ta del av så mycket som influencers? Kanske tänker man att det är kassörskan på Ica man möter dagligen, men vid närmare eftertanke förstår man att influencers är ständigt närvarande – i flödet på väg till jobbet, under lunchrasten, i soffan på kvällen. 

Det första avsnittet ger mig inte särskilt mycket, inte mer än vad man kan få ut av att lyssna på profilernas poddar eller scrolla igenom deras sociala medier. Att tittarna skulle få en exklusiv inblick känns helt plötsligt lite av en överdrift. Dessutom tar Lovisas vän och kollega Bianca Ingrosso upp en stor del av avsnittet, och från det att hon kliver in tills att hon lämnar pratas det bara om hur avundsjuk hon är på Lovisas utseende, något som för mig bara bidrar ännu mer till det de båda tjejerna kritiserats för – utseendehets. 

LÄS MER: Recension: ”Love is Blind” Sverige (säsong 2) – ”Drama, intriger och kärlek”

Ett genidrag 

Serien börjar med flera känsloladdade situationer. Lovisa får diagnosen endometrios (av en otroligt okänslig läkare), Hanna pratar om när hon blev kritiserad för att ha uttryckt sig dumt i hennes podcast Måndagsvibe och Klara har blivit lurad på pengar av sin agent. Kanske fungerar de känsloladdade berättelserna som ett slags skydd som banar för att tittarna ska uppfatta profilerna på ett mjukare sätt och gå in med inställningen att släppa på fördomar och låta tidigare irritation bytas ut mot empati.

Nästan majoriteten av de medverkande har blivit kritiserade under sin karriär, för allt från att publicera innehåll som uppmanar till ätstörningar till att uttrycka sig klumpigt och okunnigt. Oavsett om inslagen i programmet är en medveten strategi eller ren slump, så funkar det. Humaniseringen av de vandrande reklampelarna – som de ju faktiskt är – har effekt, och om det är avsiktligt är det ett genidrag. 

LÄS ÄVEN: Vem är Lovisa "Lojsan" Wallin – och varför är hon känd?

Hanna Friberg Foto: Prime Video

”En påminnelse om en värld som för tittarna känns långt bort

För den som är trött på att ständigt exponeras för dyra kläder, lyxiga resor och samtal som rör stora summor pengar på sociala medier, är Girls of Stockholm inget att rekommendera. I det första avsnittet berättar Klara att hon förlorat miljoner på agenten som blåst henne, och i det andra avslöjar Hanna hur mycket pengar ett poddavsnitt kan generera. Samtalen i programmet är som en påminnelse om en värld som för tittarna känns långt bort. För vissa kan det nog vara en bra undanflykt, medan det för andra kan bli ännu ett störningsmoment. 

Så, är serien sevärd? Om du redan är ett fan eller konsumerar profilernas innehåll kan jag, efter att ha sett de två första avsnitten, säga att du nog inte kommer få den utlovade exklusiva inblicken. Jag följer ingen av tjejerna flitigt, men har ändå kunnat hålla mig uppdaterad efter några minuter på deras Instagram och ett poddavsnitt senare. Men, tro det eller ej så kommer jag fortsätta kolla! Serien är enkel, innehåller en lagom mängd dramatik och fungerar bra som slö-TV, men inte mycket mer än så. 

Jag tycker att det ska bli spännande att se om serien får sig ett lyft i kommande avsnitt, och om vi kan få lära känna tjejerna ännu lite mer än vad vi är vana vid. Om inte, tycker jag att Prime Video istället borde göra en serie med fyra bibliotekarier – kanske kan det bli mer nyanserat och spännande! 

Girls of Stockholm har premiär idag, den 4 april, på Prime Video

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL