När får polisen använda våld?

Reine i ”Poliserna i våldsvågen” 2025: ”Har en skyldighet att använda våld”

  • TV4 Play
Beata Hallberg
Uppdaterad kl. 12:35 | Publicerad 20 mars 2025 kl. 12:00

När får polisen använda våld?

I det fjärde avsnittet av ”Poliserna i våldsvågen” belyser poliserna det våld de ibland kan behöva använda i tjänsten. Polisen Tomas berättar även om en händelse där en ung pojke blev kidnappad.

Poliserna diskuterar våld i tjänsten 

I "Poliserna i våldsvågen" på TV4 och TV4 Play får vi följa polisens arbete på nära håll, och tittarna bjuds in i den händelserika vardagen för Sveriges poliser. Dokumentärserien på sex delar lyfter allt ifrån gängkriminalitet, det ökade våldet bland unga och många andra brott och händelser som poliserna ställs inför i det vardagliga arbetet.

I det fjärde, avsnittet, får vi se när en man blir gripen efter att ha varit utåtagerande i ett villaområde. Situationen tvingar polisen Rickard att använda en elpistol för att få stopp på mannen, och i samband med det får vi höra när han och kollegan Reine diskuterar just våld i tjänst. 

– Sen är det ju ett väldigt speciellt yrke där vi till och med har en skyldighet att använda våld emellanåt, vilket inte är det trevligaste kanske. Så, men där vi inte kan komma undan på något annat sätt, vi kan inte lösa uppgiften, säger Reine och fortsätter:

– Sen kanske det ibland rent fysiskt ibland hjälper att slita ner någon på backen, elchock–vapen, pepparspray vad det nu än må bara. Men det är liksom inget man gör till, ja men varje dag, och det är väl skönt. 

LÄS ÄVEN: Polisen Reine om fallet han minns i ”Poliserna i våldsvågen”: ”Jag fryser till”

Foto: TV4

”Tryck upp dem mot väggen”

Kollegorna fortsätter diskutera när våld egentligen bör användas i tjänst och Rickard menar på att våld ofta används i samband med att de träffar personer som inte har något konsekvenstänk, det kan till exempel vara någon som har ett psykosliknande tillstånd, drogpåverkan eller något psykisk sjukdom. Reine flikar in med att nyktra, sunda människor väldigt sällan blir våldsamma. 

– Jag tror att många, många i allmänheten har en bild av hur vi ska jobba, hur vi borde jobba. Och det är väldigt många tyckare som att, som sagt ”tryck upp dem mot väggen” och så, det klart att behöver vi göra det så kommer vi göra det. Men ofta så vet ju de här lite vad som gäller och vad vi spelar med, och om man inte gör som vi säger vad landar det i då liksom, säger Rickard. 

LÄS MER: ”Poliserna i våldsvågen” är tillbaka på TV4 – Belyser rekrytering av unga 2025

Foto: Daniel Riley / TV4

Polisen Tomas vittnar i rättegång

Malmöpolisen Tomas ska under avsnittets gång vittna i en rättegång om en pojke som blivit kidnappad. Han berättar om fallet där han, när han kommit hem efter en arbetsdag, får ett samtal från en kille han lärt känna i det område han jobbar i.

Killen berättar för Tomas att hans lillebror blev påhoppad av äldre personer när han var ute och handlade. De äldre männen ska sedan ringt till killen och bett honom komma till platsen där den yngre brodern befinner sig. 

– Han hör i telefonsamtalet att det är någonting allvarligt händer med brodern i bakgrunden, skrik eller någonting som gör att han känner att han är i fara och han ber om akut hjälp att polisen ska hjälpa honom, säger Tomas. 

Tomas fortsätter berätta att den yngre killen blir utsatt för våld och grova hot där han blir hotad till livet. Det framkom senare att dessa typer av hot har förekommit under flera år, där bröderna fått utså fler hot. 

– Det här tillvägagångssättet är inte isolerat och det har också skett vid andra tidpunkter så att det är ett mönster som jag har sett och känt till. Dock har man inte velat eller vågat medverka i polisens utredningar och i rättskedjan, säger Tomas. 

LÄS ÄVEN: Då har ”Poliserna i våldsvågen” (säsong 2) premiär på TV4 2025

Missa inte att följa ”Poliserna i våldsvågen” på TV4 och TV4 Play

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL