
Hur skiljer sig svenska Robinson från utländska Survivor? – Realitytopp svarar
Flera skillnader mellan den svenska och internationella versionen!
Ett av Sveriges mest populära tävlingsrealitys är utan tvekan TV4:s "Robinson", och konceptet visas även i ett flertal andra länder – under namnet "Survivor". Realitytopp har gjort en djupdykning för att reda ut skillnaderna mellan den svenska- och den utländska versionen.
Så kom "Robinson" till
Det omåttligt populära programformatet Robinson skapades från början av engelsmannen Charlie Parsons. Han började med att pitcha in konceptet för produktionsbolag i både England och USA, men ingen trodde på idén. Då vände han sig till det svenska produktionsbolaget Strix Television som blev det första bolaget i världen att producera programmet.
Den första säsongen hade svensk premiär 1997 – då hette serien Expedition Robinson – och blev snabbt en uppskattat tävlingsreality och är än idag ett av Sveriges mest populära TV-program genom tiderna.
Flera länder har sedan dess följt efter och gjort egna säsonger i bland andra Ungern, Turkiet, Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Israel, Italien, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge, Polen, Ryssland, Tyskland, Rumänien, Australien och USA. Och tillsammans med Big Brother är Robinson-konceptet världens mest spridda realityserieformat.
Här kan du även läsa: Martin Järborg leder ”Robinson” 2025 – här är alla programledare genom åren

Så skiljer sig svenska "Robinson" från utländska "Survivor"
Den Svenska upplagan av Robinson och de internationella versionerna av Survivor är i grund och botten samma koncept – en realityserie där deltagare kämpar för att överleva på en öde ö samtidigt som de ska lösa utmaningar och navigera i det sociala spelet för att vinna en stor summa pengar. Men, det finns flera skillnader mellan den svenska och de internationella versionerna.
Produktionsstil och budget:
Svenska "Robinson" har en mindre budget än internationella versioner som exempelvis Survivor USA eller Survivor Australien, det kan märkas i både utmaningarna och själva miljön, allt känns lite mer påkostat.
Svenska produktioner är i regel mer minimalistiska när det kommer till både dramaturgi och designmässigt i grafik och annan rekvisita. Och för att inte tala om den svenska vinstsumman som ligger på 500 000 kronor och i den amerikanska vinner du en miljon dollar!
Internationella "Survivor" – de större versionerna som Survivor USA – har ofta mycket större och mer spektakulära utmaningar, med högre produktionsvärde och detaljer, mer imponerande miljöer. Budgeten gör också att deltagarna får fler bekvämligheter i jämförelse.

Spelregler och twister:
Svenska "Robinson": Reglerna i Robinson är ganska enkla och lättförståeliga, men ibland sker mindre twister under säsongens gång, som exempelvis oplanerade immuniteter och extraröster under Ö-råd. Den svenska versionen är mer direkt och fokuserar mest på det sociala spelet och överlevnadsutmaningarna.
Internationella "Survivor": Här är det mer vanligt med komplexa twister och "specialregler", som kan inkludera tydligare pakter som bildas och bryts (givetvis på ett mer dramatiskt sätt), särskilda fördelar delas ut och hemliga talismaner som ger immunitet används oftare.
Deltagarnas profil och karaktärer:
Svenska "Robinson": Deltagarna i den svenska versionen tenderar att vara mer "vanliga" personer från Sverige, alltså riktiga "Svenssons", vilket ger en mer "folknära" känsla. Programmet har generellt sett också en något mer jordnära ton.
Internationella "Survivor": I internationella versioner (särskilt i USA) tenderar deltagarna att vara mer karismatiska och med mer fokus på att skapa underhållande och dramatiska karaktärer. Det här gör spelet mer "teaterbetonat" på ett klassiskt amerikanskt vis. Deltagarna tar mer plats, hörs mer, skapar mer drama men visar också mer känslor över lag.
Interaktion med tittare och sociala medier:
Svenska "Robinson": I Sverige är interaktionen mellan deltagare och tittare via sociala medier inte lika intensiv som i många andra länder. Programmet har också en mer återhållsam attityd kring sociala medier.
Internationella "Survivor": I USA och andra stora länder är sociala medier en större del av Survivor-upplevelsen, och deltagare använder dessa plattformar för att skapa sin egen marknadsföring och personliga varumärke även efter programmet. Något som börjar växa mer även i Sverige, men vi är inte riktigt där än!
Kulturella skillnader:
Svenska "Robinson": Eftersom det är en svensk produktion, är tonen och dynamiken mer präglad av den svenska kulturen – exempelvis kan konflikter och interaktioner vara mer lågmälda eller präglade av svenska normer för socialt beteende.
Internationella "Survivor": I länder som USA och Australien – där större individualism och strategiskt spel betonas mer – är konflikterna mer intensiva och de "sociala manövrarna" mer framträdande.
Summan av kardemumman
Sammanfattningsvis är Robinson och Survivor väldigt lika till ytan, men de skiljer sig åt när det gäller produktion, visuellt innehåll, budget, tävlingens struktur, hur det sociala spelet spelas ut (tack vare kulturella skillnader) och det är en markant skillnad i den svenska – mer lågmälda dramaturgin, och den utländska mer överdramatiserade.
Här hittar du: Senaste nyheterna om Svenska "Robinson" på TV4 och TV4 Play