Bad Influence: The Dark Side of Kidfluencing – när barn inte får vara barn

Bad Influence: The Dark Side of Kidfluencing – när barn inte får vara barn

  • Netflix
Thindra Rundström
09 april 2025 kl. 15:15

När jakten på berömmelse går alldeles för långt

Realitytopps Thindra Rundström har dykt ner i nya ”Bad Influence: The Dark Side of Kidfluencing” på Netflix för att utforska en av influencervärldens mörkaste sidor.

Vad händer när barndomen försvinner bakom kameran, och lekarna ersätts av ett schema styrt av berömmelse och pengar? Netflix nya miniserie Bad Influence: The Dark Side of Kidfluencing visar den mörka sidan av sociala medier som förvandlar barn till produkter och föräldrar till managers. En värld fylld av manipulation och gränslös press.

Här kan du även läsa: Fem sevärda realityserier att se på Netflix just nu – kärlek, tävling & lyxliv

Bad Influence: The Dark Side of Kidfluencing – när barn inte får vara barn
Piper Rockelle och Tiffany Smith. Foto: Netflix.

Piper Rockelle – från födsel till berömmelse 

Som barn var Piper Rockelle en charmig och utåtriktad flicka från en liten stad i Georgia. Hennes mamma, Tiffany Smith, uppfostrade Piper på egen hand då pappan övergav Tiffany under graviditeten. Hon levde i en ensam tillvaro med en längtan efter något mer. När Piper var tre år gammal började hon delta i skönhetstävlingar – tävlingar som blev hennes första steg in i en farlig värld.

Tiffany var fast besluten att göra Piper berömd, en drivkraft som enligt serien bottnade i en vilja att bevisa för Pipers pappa – och kanske också sig själv – att hon var värdefull. Och Piper, den glada och utåtriktade flickan, förlorade snart sin barndom.

Bad Influence: The Dark Side of Kidfluencing – när barn inte får vara barn
"The Squad". Foto: Netflix.

Flytten till Los Angeles – allt för framgången

När Piper var tio år tog Tiffany det stora steget att flytta till Los Angeles, där barninfluencer-industrin blomstrade. Pipers YouTube-kanal lanserades, och en ny persona av Piper föddes – en onlineversion av den lilla flickan som dansade, sjöng och ”goofade” runt. Kanalen lockade miljontals tittare, och Tiffany såg snart möjligheten att expandera. Piper blev inte bara en stjärna, utan också ledaren för ”The Squad”, en grupp influencerbarn som Tiffany samlade ihop.

Barnen i The Squad arbetade långa timmar. Ibland filmade de upp till 15 videor om dagen. De sov knappt och levde under ständig press att skapa kontroversiellt innehåll. Det fanns inget utrymme för barndom, ingen tid för att vara ledig.

För Tiffany handlade allt om att uppnå framgång, om att locka fler tittare och tjäna mer pengar på barnen. Hon var villig att gå långt – väldigt långt – för att nå sina mål.

Tiffany Smith. Foto: Netflix.

Utnyttjandet av barn sexuellt

Det är här dokumentären verkligen skakar om. Tiffanys drift att skapa innehåll blev snart gränslös, och barnen pressades in i situationer som var allt annat än bekväma. De blev stylade för att se äldre och ”sexigare” ut, hur deras kroppar förändrades för att passa ideal som snarare hör hemma i vuxenvärlden än bland barn. Samtidigt fanns det en publik av vuxna män som konsumerade detta innehåll. En man var Megan som drev ett Instagram-konto. Få visste att det satt en äldre man bakom kontot som var besatt av Piper, men det visste Tiffany. Genom att flörta och skicka foton till honom kunde Tiffany och Piper få allt ifrån en Gucci-väskor till en kameror.

Det gick så långt att Tiffany skickade Pipers underkläder till äldre män. 

Inte nog med det agerade Tiffany på ett sätt som ständigt överskred gränser. Hon flirtade med minderåriga, manipulerade barnen och utnyttjade deras osäkerheter för att skapa dramatik som genererade visningar. Hon kysste en 17-årig pojke utan hans tillstånd på en Instagram live, och det fanns tillfällen där barnen sattes i förnedrande och obekväma situationer – allt för berömmelsen och pengarna.

Claire Rock Smith. Foto: Netflix.

Systemets svek och ett uppvaknande till förändring 

En av de mest hjärtskärande insikterna från Bad Influence är hur barnen blev svikna av alla runt omkring dem. Plattformarna, rättssystemet och till och med deras egna föräldrar såg till att pengarna och framgången prioriterades före deras välmående. Det är en grym värld där barnens röster försvinner, där ingen lyssnar, och där konsekvenserna är katastrofala.

Men serien väcker också en viktig diskussion: hur kan vi skydda barn från denna exploatering? Vad kan samhället, plattformarna och lagstiftningen göra för att förhindra att historier som Pipers upprepas? Det finns initiativ, en lagstiftning i Kalifornien som syftar till att skydda barn som influencers genom att kräva att en del av deras intäkter sparas åt dem och att arbetsförhållanden regleras för att förhindra exploatering.

Men är det tillräckligt?

Ett rop på rättvisa och ansvar 

”Bad Influence” är inte bara en berättelse om Piper Rockelle – det är en uppmaning till oss alla att reflektera över den makt och ansvar som sociala medier kommer med. Och kanske är det dags att låta barn vara just barn – fria att drömma, fria att växa och fria från att utnyttjas.

”Bad Influence: The Dark Side of Kidfluencing” finns nu att streama på Netflix.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL