
Nilla Fischer i ”Mästarnas mästare” 2025: ”Spelar ingen roll att jag är tjej”
Fotbollslegenden berättar om nervkittlande OS–semifinalen
I "Mästarnas mästare" har vi genom åren fått möta atleter som gjort stort avtryck i den svenska idrottshistorien, och dagens huvudperson Nilla Fischer, är inget undantag. I avsnittet berättar hon om hur hon som ung tjej tacklade de hårda kommentarerna när hon spelade i ett pojklag och hur hon skrev svensk fotbollshistoria.
Nilla Fischer om barndomen och OS
Nu är "Mästarnas mästare" i full gång på SVT och SVT Play, och för 17:e gången möts några av Sveriges främsta atleter i hårda tävlingar för att strida om titeln. I år gör åtta nya idrottstjärnor upp, och utöver de tuffa kamperna får vi också djupdyka lite extra i deltagarnas fascinerande karriären. I säsong 17 tävlar längdskidåkaren Charlotte Kalla, fotbollsspelarna Johan Elmander och Nilla Fischer, kanotisten Markus Oscarsson, handbollsspelaren Tobias Karlsson, basketspelaren Kalis Loyd, volleybollspelaren Marcus Nilsson och kickboxaren Thomas Heiderup.
I det tredje avsnittet ställs Nilla och Thomas i en nattduell där en av de tvingas lämna. Men innan den nervkittlande kampen får vi höra mer om Nillas karriär, och hur hon var med och förändrade den svenska fotbollshistorien.
LÄS ÄVEN: Johan Elmander tävlar i Mästarnas mästare 2025 – berättar om berömda EM–kvalet

”Jag ska visa de vad jag kan”
Nilla Fischer föddes 2 augusti 1984 och växte upp i orten Verum. Fotbollen fanns med henne tidigt, och som 10–åring började hon spela i sin tvillingbrors lag där hon var enda tjejen. Senare började hon också spela i Vittsjö, som hade ett tjejlag. I programmet berättar Nilla om de mothugg hon kunde få i samband med fotbollen.
– Det var ju alltid en snackis när, när vi kom och skulle spela och kunde höra hur de viskade bara ”kolla de har en tjej med de måste vara skitdåliga” och jag var en av dem bästa redan då. Så det var ju så jäkla gött sen och efter matcherna och då hade de liksom inte så mycket att säga.
– Det blev definitivt en trigger. När vi kom ut och spelade matcher att liksom jag ska visa de vad jag kan och att det spelar ingen roll att jag är tjej och de andra killar utan vi är liksom på samma level.
LÄS MER: Allt om ”Mästarnas mästare” 2025 på SVT – premiärdatum och deltagare

Var med och skrev svensk idrottshistoria
Nillas internationella genomslag tog fart när hon värvades av den tyska storklubben Wultsburg. Under åren hon spelade för laget var hon med och kammade hem flera vinster i tyska ligan och tyska cupen och som pricken över i:et var hon med när laget tog vinst i Champions Leauge 2014.
– När Wultsburg ringde kände jag bara jag kan inte tacka nej till denna chansen. Jag vill liksom vinna Champions Leauge, det är få fotbollspelare förunnat, säger Nilla.
Två år efter Champions Leauge–vinsten var Nilla med och tog Sverige till en historisk OS–final. 2016 var det OS i Brasilien, och aldrig någonsin har Sveriges damlag tagit sig längre än till kvartsfinal. Men efter en straffdramatik tar Sverige hem semifinalen mot Brasilien och tar sig till finalen.
I finalen förlorar de mot Tyskland, men med en silvermedalj runt halsen och vetskapen om att de gjort något historiskt inom den svenska damfotbollen. Nilla berättar i avsnittet att det efter OS började gro ett litet frö inom henne, där publiken och det mediala kring damfotboll började växa och något som hon beskriver som en otrolig resa att få vara med på.
Efter en otrolig karriär har Nilla nu lagt fotbollskorna på hyllan och har istället börjat utbilda sig till Polis på polishögskolan i Växjö. Missa inte hennes fortsatta resa i ”Mästarnas mästare” på SVT och SVT Play.