
Så sevärd är årets kändisspecial av ”IFS” – Invandrare för svenskar på SVT
Varför är det viktigt att svenskar lär sig invandrarspråk?
Reality-tv har en unik förmåga att kombinera underhållning med verkliga utmaningar, och IFS (Invandrare för svenska) är inget undantag. Men till skillnad från traditionella integrationsprogram vänder IFS på perspektivet: det är svenskar som får kämpa med att lära sig invandrarspråk.
Kan man lära sig ett språk genom lek – eller blir det bara tramsig TV?
Denna säsong har SVT Play bjudit in kändisar till den språkliga hinderbanan, och i tredje avsnittet ser vi Jonatan Unge, Ebba Kleberg von Sydow och Janne Josefsson försöka bemästra nya språk genom en serie lekfulla utmaningar. Resultatet? En blandning av frustration, förvirring och massor av skratt. Men frågan är – kan man faktiskt lära sig ett språk genom lek, eller blir det bara tramsig TV?
Läs även: Invandrare för svenskar 2025 – ”IFS” är tillbaka på SVT med sin femte säsong

Språk som realityunderhållning
Konceptet är enkelt: deltagarna – alla svensktalande, får lära sig invandrarspråk genom tävlingsmoment och roliga uppdrag. Att sätta kändisar i den här situationen är ett smart drag – vi är vana vid att se dem i självsäkra roller, men här får vi se dem kämpa, staka sig och svettas över uttal och ords betydelse.
Men funkar det verkligen? Vi har länge lärt oss att språkstudier kräver disciplin, grammatikböcker och övningar. Samtidigt lär vi oss bäst genom att använda språket i det naturliga sammanhanget. Lek och humor kan alltså vara en genväg till språkkunskaper – om man vågar släppa prestigen.
Varför är det viktigt att svenskar lär sig invandrarspråk?
Det är lätt att tänka att det alltid är invandrare som måste anpassa sig, lära sig svenska och förstå majoritetssamhället. Men vad händer om vi vänder på det? Att svenskar lär sig invandrarspråk kan minska avståndet, skapa bättre förståelse och öppna dörrar till nya kulturer. Dessutom visar det respekt och nyfikenhet – språket är trots allt en av de mest grundläggande delarna när det kommer till identitet och tillhörighet.
I ett mångkulturellt samhälle som Sverige, blir flerspråkighet allt viktigare. Det handlar inte bara om integration från ett håll, utan om ömsesidig förståelse. Genom att svenska deltagare i IFS får kämpa med att lära sig invandrarspråk, får vi en glimt av hur det känns att vara på andra sidan av språkbarriären. Kanske kan det leda till större empati och en vilja att mötas på mitten.
Mer än bara trams
Kanske är ”IFS” tramsig tv, men programmet har faktiskt en djupare poäng också. Genom att vända på perspektivet – låta svenskar kämpa med invandrarspråk – visar det på hur svårt och samtidigt viktigt språkinlärning är. Dessutom skapar det en empati för de människor som på riktigt försöker bemästra svenska i sin vardag.
I slutändan lär vi oss genom att prata, skratta, göra bort oss och försöka igen. Och kanske är det just därför IFS har träffat rätt. Så med det sagt är det absolut sevärt att kika in årets kändisspecial av IFS.
Du hittar avsnittet på SVT Play från och med i dag, torsdag den 27 mars!